Oost-Europa geschokt door brexit

24 juni 2016Leestijd: 1 minuut

BOEDAPEST (ANP) – In Oost-Europa is geschokt gereageerd op het besluit van Groot-Brittannië om de Europese Unie te verlaten. ,,Europa zal nooit meer hetzelfde zijn,” verzuchtte de Slowaakse premier Robert Fico volgens Slowaakse media. Zijn land neemt het EU-voorzitterschap van Nederland over op 1 juli.

Ook de Hongaarse premier Viktor Orbán is met een kater opgestaan. Hij had tot op het laatste moment de Britten opgeroepen in de EU te blijven. In een paginagrote advertentie in The Daily Mail schreef hij: ,,De beslissing is aan u, maar ik wil u laten weten dat Hongarije er trots op is om samen met u lid te zijn van de Europese Unie.” Dat was ironisch. Orbán staat bekend als een van de meest eurosceptische regeringsleiders van de EU.

Hongaarse media melden vrijdagmorgen dat de premier heeft gezegd dat de EU moet leren van de kritiek van miljoenen kiezers en een identiteitsverandering moet ondergaan.