Noord-Ierland en Schotland kiezen voor EU

24 juni 2016Leestijd: 1 minuut

LONDEN (ANP) – Ook al lijkt het Verenigd Koninkrijk af te stevenen op een vertrek uit de EU, Schotland en Noord-Ierland stemden voor behoud van het EU-lidmaatschap. De twijfel over hun plaats in het koninkrijk krijgt daardoor nieuw voedsel.

In Noord-Ierland koos ruim 55 procent van de kiezers voor ‘Blijven’. In Schotland was dit percentage meer dan 60, aldus Alex Salmond, de voormalige premier van Schotland. In zijn land bleef de opkomst wel achter bij de rest van het Verenigd Koninkrijk. Deskundigen opperden vooraf al dat de Schotten, met de volksraadpleging over losmaking van het Verenigd Koninkrijk nog vers in het geheugen, wellicht wat ‘referendummoe’ zouden zijn.

Volgens de huidige Schotse eerste minister Nicola Sturgeon maakt de uitslag van het referendum ,,duidelijk dat het volk van Schotland zijn toekomst ziet als onderdeel van de Europese Unie”. Ze ging nog niet zo ver op te roepen tot een nieuwe volksraadpleging over een onafhankelijk Schotland.

De voorman van de Iersgezinde Noord-Ierse partij Sinn Fein greep de vermoedelijke uitslag van het brexitreferendum donderdagnacht meteen aan om de plaats van Noord-Ierland in het koninkrijk aan de orde te stellen. Martin McGuinness wil de kiezers voorleggen of Noord-Ierland zich bij Ierland moet aansluiten, meldt de BBC.