Ierland wil speciale behandeling voor brexit

28 juni 2016Leestijd: 1 minuut

DUBLIN (ANP) – De Ierse premier Enda Kenny zal er dinsdag op de Europese top op aandringen dat zijn land speciale steun en aandacht verdient. Het mogelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (brexit) zal in Ierland, dat zeer nauwe banden met het koninkrijk heeft, erg hard aankomen. Er staat voor Ierland veel meer op het spel, zei Kenny voor zijn vertrek naar Brussel tegen het parlementariërs in Dublin.

De economie van Ierland is nauw verweven met de Britse en in Groot-Brittannië (zonder Noord-Ierland) wonen zeker 850.000 mensen die in Ierland zijn geboren. Veel Britten hebben Ierse wortels door de enorme migratie van Ieren op zoek naar werk in Engelse industriesteden.

Een groot deel van de Ierse regio Ulster is als Noord-Ierland, onderdeel van het Britse koninkrijk. Dat is fel omstreden en het vredesakkoord uit 1998 dat het conflict heeft bezworen, komt door de brexit op de tocht te staan.