Grond zakt Peking onder de voeten vandaan

24 juni 2016Leestijd: 1 minuut

PEKING (ANP) – Het zakelijk hart van de Chinese hoofdstad Peking zakt weg, letterlijk. Satellietbeelden hebben uitgewezen dat de bodem van de wijk Chaoyang in het centrum jaarlijks liefst 11 centimeter daalt. De oorzaak is het eindeloos oppompen van grondwater.

De samenstellers van de Chinese studie naar de bodemdaling waarschuwen dat de veiligheid van de 20 miljoen inwoners tellende stad in het geding is. De wetenschappers, veelal geologen, brengen momenteel de gevolgen in kaart. Voor één ding hebben ze al gewaarschuwd, namelijk dat de trajecten van de hogesnelheidstreinen in Peking gevaar lopen. Die treinen zijn van groot belang voor het forensenverkeer.

De afgelopen kwart eeuw is Chaoyang volgebouwd met wolkenkrabbers, verhoogde ringwegen en dergelijke. De onderzoekers voorzien grote gevolgen voor de bebouwing en de infrastructurele megaprojecten, zo schrijft The Guardian.

Andere grote steden elders in de wereld kennen dezelfde problemen door het wegpompen van grondwater. Delen van Mexico-Stad dalen jaarlijks zelfs 28 centimeter en ook Bangkok en Jakarta zakken in hoog tempo.