Frankrijk en Duitsland willen sterker Europa

26 juni 2016Leestijd: 1 minuut

BERLIJN (ANP) – Op het gebied van veiligheid, immigratie en de economie moet de Europese Unie meer slagkracht krijgen. Tegelijkertijd moet Europa ,,beter leren omgaan met verschillende ambitieniveaus”. Die visie hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk en Duitsland samen opgetekend.

,,Een sterk Europa in een wereld vol onzekerheden”, heet het document waarin ze hun plannen beschrijven. Beide landen willen dat er duidelijke EU-prioriteiten worden opgesteld op het gebied van buitenlandse zaken en veiligheid. Ook moet de EU voortmaken met een gezamenlijk asiel- en immigratiebeleid. Een Europese grens- en kustwacht is daar onderdeel van. Verder moet er wat Frankrijk en Duitsland betreft een Europees antwoord komen op de toename van het aantal economische immigranten.

Op economisch gebied willen de landen uiterlijk in 2018 een ,,fiscale instantie” voor de eurozone oprichten. Die moet bijvoorbeeld zorgen voor investeringen in landen die het hardst zijn geraakt door de financiële crisis.

Het Frans-Duitse plan was al in de maak toen de Britten vorige week stemden voor een vertrek uit de Europese Unie.