Fracties EU-parlement: tijd nemen

24 juni 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – De grote fracties in het Europees Parlement willen de tijd nemen om de kijken hoe het verder moet met de Europese Unie nu het Verenigd Koninkrijk ervoor heeft gekozen te vertrekken.

De Europese Volkspartij, de grootste politieke groep waar ook het CDA in zit, wil wel dat de onderhandelingen over het Britse vertrek binnen de deadline van twee jaar worden afgerond. ,,Het Britse besluit veroorzaakt grote schade aan beide zijden. Europa heeft nu behoefte aan een periode van reflectie.’’

De sociaaldemocratische groep, in grootte de tweede, reageert geschokt op de enorme ,,terugslag’’. De partij wil de leiding nemen om Europa dichter bij zijn inwoners te brengen door een einde te maken aan het bezuinigingsbeleid.

De conservatieve groep, waar de Britse Tory’s toe behoren, wil de blik op de toekomst richten en hoopt op een koele en verstandige reactie van de EU-landen. ,,We gaan door met onze missie om de EU te hervormen.

De Europese Groenen zijn ,,extreem teleurgesteld”. ,,Maar dit mag niet het begin zijn van een domino-effect in de EU. Alle pro-Europese krachten moeten nu zelfkritisch zoeken naar een antwoord op de vraag waarom de kloof tussen burgers in Europa groeit. De Europese regeringen moeten nu samen een reactie formuleren die het vertrouwen in de EU vergroot.’’