Ex-premier Moldavië 9 jaar cel in

27 juni 2016Leestijd: 1 minuut

CHISINAU (ANP/DPA/RTR) – Voormalig premier Vlad Filat van Moldavië is maandag door een rechtbank in de hoofdstad Chisinau veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik. De rechters achtten bewezen dat Filat betrokken was bij de verduistering van een miljard dollar (900 miljoen euro) bij drie banken.

Filat, die van 2009 tot 2013 minister-president was, sprak na het vonnis van een onrechtmatige beslissing. De verdediging kondigde aan de zaak voor te leggen aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Ook de aanklager gaat in hoger beroep. Die had negentien jaar celstraf geëist.

In de door lokale media als ‘diefstal van de eeuw’ beschreven zaak, hebben regeringsfunctionarissen bij drie banken voor een miljard dollar gefraudeerd. Filat was in verband met de zaak in oktober aangehouden tijdens een parlementaire bijeenkomst. Hij ontkent elke betrokkenheid bij de fraude.