‘Engels blijft officiële EU-taal’

28 juni 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – Engels blijft een officiële taal binnen de EU-instellingen. Dat stelt de Ierse regering in een verklaring.

Het hoofd van het Comité voor Constitutionele Zaken van het Europees Parlement had maandag gezegd dat het Engels geen EU-taal meer is als het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten. De Ieren wijzen er echter op dat een verandering in het taalregime unaniem moet worden goedgekeurd door de lidstaten.

Diverse Europarlementariërs spraken hun steun uit. Zo zei de Britse conservatief Charles Tannock dat het Engels officieel de ,,lingua franca of beter lingua anglia” binnen de EU blijft. Volgens hem leert 97 procent van de scholieren in Europa Engels.

Werktalen

De EU telt nu 24 officiële talen. Engels, Frans en Duits zijn de drie werktalen, maar Engels wordt het meest gesproken bij de Europese instellingen.

Behalve in Ierland is Engels ook in Malta een officiële taal, maar zij hebben respectievelijk het Gaelic en Maltees als eerste taal opgegeven.