‘Britten zullen broekriem moeten aanhalen’

28 juni 2016Leestijd: 1 minuut

LONDEN (ANP) – Groot-Brittannië zal de overheidsuitgaven moeten beknotten en de belastingen moeten verhogen om de gevolgen van het aanstaande vertrek uit de Europese Unie het hoofd te bieden. Dat heeft minister van Financiën George Osborne dinsdag gezegd tegen de BBC.

Volgens Osborne is met de keuze voor een toekomst buiten de EU een overgangsperiode ingegaan die lang kan gaan duren. ,,Wij moeten ons aanpassen aan een leven buiten de EU, en dat zal economisch niet zo rooskleurig zijn als het leven binnen de EU”, waarschuwde hij.

,,Het is heel duidelijk dat het land armer zal zijn als gevolg van wat er met de economie gebeurt”, zei Osborne. Om de buitenwacht te laten zien dat Groot-Brittannië toch in staat is zijn eigen boontjes te doppen, is het volgens de bewindsman van cruciaal belang dat de begroting sluitend wordt.

Op de vraag of dat zal leiden tot belastingverhogingen en bezuinigingen, luidde zijn antwoord: ,,ja, absoluut”. Europa heeft volgens Osborne de afgelopen jaren door schade en schande geleerd wat de gevolgen zijn als een land de controle over zijn overheidsfinanciën verliest. Dat moet worden voorkomen, zei hij.