Brits EU-personeel mag blijven

24 juni 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – Britten die bij de instellingen van de Europese Unie werken hoeven niet te vrezen voor ontslag. Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft in een brief aan het personeel geschreven dat niemand gedwongen de laan uit wordt gestuurd.

De Britse medewerkers zijn altijd loyaal geweest aan de EU en hebben niets te vrezen, schreef Juncker vrijdag na het Britse brexitbesluit. Hij zegt er alles aan te doen om hun talent en ervaring voor de EU te behouden.

Bij de EU-instellingen werken ruim 1200 Britten in vaste dienst, maar inclusief freelancecontracten zijn het er naar schatting zo’n 2000. Ambtenaren die voor de Europese Commissie werken moeten in principe uit de EU komen. ,,De regels worden in een Europese geest toegepast”, verzekert Juncker.

Uitstel

Het kan echter nog een tijd duren voordat Britten hun EU-status verliezen, aangezien de onderhandelingen over de scheidingsvoorwaarden mogelijk pas in oktober beginnen. Die moeten volgens het verdrag van Lissabon binnen twee jaar zijn afgerond, maar uitstel is mogelijk.

Promotie voor Britse EU-ambtenaren is echter onwaarschijnlijk. Mede daarom klonken de afgelopen tijd al geluiden van Britten die op zoek zijn naar een andere baan in Brussel.

Uittreding

De Britse parlementariërs en rechters van het Europees Hof van Justitie mogen sowieso blijven tot de uittreding een feit is. Dat geldt ook voor EU-commissaris Jonathan Hill.

Hoe het gaat met het EU-voorzitterschap dat de Britten in de tweede helft van 2017 volgens planning voor zes maanden overnemen, is nog onduidelijk.