Brexit treft gewone Britten in portemonnee

24 juni 2016Leestijd: 1 minuut

LONDEN (ANP) – De Britten gaan de uitslag van het referendum over het EU-lidmaatschap in hun portemonnee voelen. Op vele vlakken zal het leven duurder worden voor de gewone man. Niet alleen gaan de prijzen omhoog, inkomens, uitkeringen en pensioenen zullen dalen, is de verwachting van veel economen.

De pond zakte vrijdagochtend tot onder de 1,35 dollar, de laagste stand sinds 1985. De invoer is daarmee in een klap een stuk duurder geworden waardoor ook de inflatie wordt aangejaagd. Om die te beteugelen kan de centrale bank mogelijk besluiten de rente te verhogen waardoor huiseigenaren duurder uit zijn. Volgens premier Cameron zou dat tot gemiddeld 1000 pond per jaar kunnen schelen. Eigenaren van huurhuizen zullen de hogere rentes doorberekenen aan huurders.

De huizenprijzen dalen naar verwachting de komende twee jaar met 10 tot 18 procent. Goed nieuws voor mensen die voor het eerst een huis gaan kopen, maar minder positief voor huisbezitters.

Werkloosheid

De economische schok van een brexit kan ook leiden tot oplopende werkloosheid. Dat heeft volgens diverse experts die door de BBC zijn bevraagd lagere lonen tot gevolg. De daling zou in het zwartste scenario tussen de 2,8 en 4,0 procent kunnen komen te liggen.

Als gevolg van slechtere economische omstandigheden gaan de belastinginkomsten omlaag. Moet stijgende overheidstekorten komt de sociale zekerheid onder druk te staan. Sommige families zouden volgens berekeningen er per jaar tot 2770 pond op achteruit kunnen gaan. Pensioenen komen eveneens onder druk te staan.