Beleggers zoeken veilige havens na brexit

24 juni 2016Leestijd: 1 minuut

LONDEN (ANP) – Beleggers wereldwijd vluchten naar veilige havens nu de Britse bevolking in het referendum heeft gestemd voor een vertrek uit de Europese Unie. Veilig geachte beleggingen zoals goud, de Japanse yen en Zwitserse frank en Duitse staatsobligaties zijn bijzonder gewild.

De yen bereikte het hoogste niveau tegenover de dollar sinds november 2013. De Japanse minister van Financiën Taro Aso verklaarde dat zijn land actie kan ondernemen, mocht de munt te sterk in waarde stijgen. Aso verklaarde zeer bezorgd te zijn over de gevolgen van een brexit. Naar verluidt gaat het Japanse kabinet vrijdag noodoverleg houden over de uitkomst van de volksraadpleging in Groot-Brittannië.

De Zwitserse frank liet de sterkste stijging tegenover de euro optekenen sinds begin 2015. De goudprijs klom naar het hoogste niveau in meer dan twee jaar, met een stijging van ruim 8 procent tot 1358 dollar per troy ounce (31,1 gram). Ook de prijzen van zilver en platina zitten in de lift.

De rente op Duitse tienjaarsleningen duikelde verder omlaag tot het laagste niveau ooit. Ook de rente op Amerikaanse en Japanse staatsleningen ging omlaag. De waarde van een obligatie en het rendement erop bewegen tegenovergesteld. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar het schuldpapier.

De olieprijzen gaan zwaar onderuit. Beleggers zijn bezorgd dat een brexit de wereldeconomie kan schaden en tot een zwakkere vraag naar grondstoffen kan leiden. De prijs van een vat Amerikaanse olie duikelde 5,7 procent tot 47,24 dollar. Brentolie zakte bijna 6 procent tot 49,73 dollar per vat.