Beetje lucht voor Britse premier Cameron

26 juni 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – De lidstaten van de Europese Unie hebben zondag voor de Britse premier Cameron enigszins de druk van de ketel gehaald. Topdiplomaten van de andere 27 landen waren in Brussel bijeen en lieten weten dat ze niet verwachten dat Groot-Brittannië over twee dagen al zijn losmakingsprocedure komt aanmelden.

Dinsdag is er namelijk een EU-top waar Cameron met zijn collega’s komt praten. Overigens denkt het Europees Parlement er anders over. Dat wil dat Londen wel degelijk onverwijld artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking stelt, waarmee de Britten de afscheiding in werking gaan stellen.

Maar de diplomaten in Brussel wijzen op de grote politieke meningsverschillen binnen het Verenigd Koninkrijk en willen begrip opbrengen voor enige vertraging van de aanvraag van de Britten om de Europese Unie te verlaten.

Op woensdag wordt de bijeenkomst van de Europese leiders voortgezet, maar dan zonder de aanwezigheid van Cameron. Daarmee moet dan weer de vastbeslotenheid en eenheid van de 27 andere landen worden benadrukt.