Veel vraagtekens bij migratiedeal met Turkije

13 april 2016Leestijd: 2 minuten

STRAATSBURG (ANP) – De afspraken die de Europese Unie maakte met Turkije over de gezamenlijke aanpak van de vluchtelingencrisis stuit op veel vragen en opmerkingen in het Europees Parlement. Parlementariërs betwijfelden of Turkije een veilig land is voor teruggestuurde migranten. Anderen vinden dat de EU naar de pijpen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan danst.

EU-president Donald Tusk verdedigde de deal door te zeggen dat ,,het gevaarlijk is te geloven in één ideale en 100 procent effectieve oplossing”. In politiek is het zoeken naar ,,gemakkelijke en simpele oplossingen” niet alleen moeilijk, maar ,,in dit geval bijkans onmogelijk”, aldus Tusk.

De leiders van de 28 EU-landen en Turkije spraken in maart onder andere af alle migranten die nog afreizen naar Griekse eilanden worden teruggestuurd naar Turkije en niet mogen doorreizen naar andere Europese landen.

Bootjes

,,Wordt wakker, deze deal zal ons niet redden!”, zei de leider van de liberalen in het EP Guy Verhofstadt. De toestroom van migranten naar Griekse eilanden mag dan zijn gedaald, maar naar Italië en Malta komen steeds meer bootjes. ,,We duwen vluchtelingen naar alternatieve, meer gevaarlijke routes”, zei Verhofstadt.

GroenLinks-politica Judith Sargentini wees op de opsluiting van migranten op de Griekse eilanden. ,,Zonder eten, zonder advocaten, kinderen en volwassenen door elkaar.”

Bijval kwam er dan weer van onder andere PvdA-politica Kati Piri: ,,De afspraken zijn verre van perfect, maar het alternatief is dat landen verder gaan met het ophogen van hekken terwijl mensen op zee blijven verdrinken. Dat is niet mijn Europa. Het is onze plicht om dit akkoord te laten werken.”