‘Turkse grenswacht takelt vluchtelingen toe’

15 april 2016Leestijd: 1 minuut

ISTANBUL (ANP) – De Turkse grenswacht slaat Syriërs in elkaar die naar Turkije willen uitwijken voor het geweld in hun land. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Enkelen zouden onherkenbaar zijn toegetakeld. Eind vorig jaar stelde HRW al soortgelijke praktijken vast.

Turkije houdt de grens hermetisch gesloten en bouwt langs de grens een ruim 900 kilometer lange muur. Duizenden Syriërs dreigen daardoor vermorzeld te worden tussen de hamer van het oprukkende Islamitische Staat en het aambeeld van de Turkse grens, waarschuwt HRW.

Een vluchteling vertelde de mensenrechtenorganisatie zelfs door Turkse grenswachten te zijn beschoten. ,,Waar burgers vluchten voor strijders van IS antwoordt Turkije met scherp in plaats van met mededogen”, klaagt HRW. Amnesty International berichtte eind 2014 al over beschietingen en zelfs doden.