Syrische rebellen hervatten strijd

18 april 2016Leestijd: 1 minuut

BEIRUT (ANP/RTR) – Syrische rebellen hebben maandag een nieuw offensief tegen de troepen van president Bashar al-Assad aangekondigd en meteen de daad bij het woord gevoegd. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldde een aanval op de strategische belangrijke vlakte van al-Ghab in de provincie Latakia. Het voegde eraan toe dat de separatisten vorderingen hebben geboekt in Hama, eveneens in het westen van Syrië. Ze hebben nu de stad Khirbat al-Naqus bijna geheel onder controle.

Volgens het in Engeland gevestigde onderzoeksbureau heeft het regeringsleger vanuit de lucht doelen in de buurt van Homs bestookt. Daardoor zouden vier mensen om het leven zijn gekomen. Gevreesd wordt dat het dodental zal stijgen door de vele zwaargewonden.

De opgelaaide strijd vormt een serieuze bedreiging voor het afgesproken staakt-het-vuren en voor de vredesonderhandelingen van de VN in Genève. De strijders van Islamitische Staat en al-Nusra, dat binding heeft met al-Qaeda, zijn daar niet bij betrokken.

Riad Hijab, de coördinator namens de verschillende oppositiegroeperingen, zei dat het geen enkele zin heeft door te gaan met de besprekingen in Zwitserland als de regering-Assad en haar bondgenoten niet ophouden burgerdoelen te bombarderen. Hij beschuldigde Damascus ervan ,,de mensenrechten te schenden en de internationale wetten te overtreden”.