‘Satire Erdogan misdaad tegen menselijkheid’

12 april 2016Leestijd: 1 minuut

BERLIJN (ANP) – Het satirische filmpje over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat onlangs werd getoond op de Duitse televisie was een misdaad tegen de menselijkheid. Dat heeft de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus gezegd, meldt de Duitse zender ARD.

De gewraakte opname, die door de satirist Jan Böhmermann werd omschreven als een ,,lasterdicht”, heeft tot felle kritiek van de lichtgeraakte Turkse president geleid. Hij wil dat Duitsland Böhmermann vervolgt. Kurtulmus doet nog een schepje bovenop die eis door het filmpje te betitelen als een ,,zware misdaad tegen de menselijkheid”.

Duitsland heeft een wet die belediging van een bevriend staatshoofd strafbaar stelt. Als de aanklager tot vervolging wil overgaan moet hij daarvoor wel toestemming krijgen van de regering, aldus de ARD.