Rousseff zoekt hulp bij VN

21 april 2016Leestijd: 1 minuut

BRASLIA (ANP) – De Braziliaanse president Dilma Rousseff zoekt internationale steun om haar dreigende afzetting te voorkomen. Ze reist volgens medewerkers naar New York, waar ze zich vrijdag bij de Verenigde Naties zal uitspreken tegen de pogingen haar het presidentschap te ontnemen.

Voor Rousseff lijkt het einde van haar presidentschap in zicht te komen. Een meerderheid in het parlement stemde eerder voor het in gang zetten van een afzettingsprocedure, omdat de president begrotingscijfers rooskleuriger zou hebben voorgesteld dan ze waren. De Senaat moet zich nog uitspreken over de kwestie.

Rousseff zei eerder door te vechten tot het einde. Ze beschuldigde onder meer vicepresident Michel Temer ervan tegen haar samen te zweren. Opvallend genoeg neemt juist hij tijdelijk het presidentschap over als Rousseff in New York is.

,,Dit is een vrij ongebruikelijke staatsgreep”, reageerde een woordvoerder van Temer. ,,Zij gaat naar de Verenigde Staten om een coup te veroordelen, maar draagt tijdens haar trip de macht over aan de man waarvan ze beweert dat hij haar wil afzetten.”