Renzi: sluiten Brennerpas schaamteloos

27 april 2016Leestijd: 1 minuut

ROME (ANP/RTR) – De plannen van Oostenrijk om de Brennerpas eventueel te sluiten als er een grote vluchtelingenstroom naar Italië op gang komt zijn schaamteloos. Dat heeft de Italiaanse premier Matteo Renzi woensdag gezegd.

Door de vluchtelingendeal met Turkije is de vluchtelingenstroom richting Griekenland drastisch afgenomen. Voor mensen die Europa willen bereiken is de route van Libië naar Italië daarom weer aantrekkelijker geworden.

De politiechef van het Oostenrijkse Tirol liet woensdag weten dat regering in Wenen overweegt de grensovergang bij de Brennerpas af te sluiten met een hek van 400 meter om te voorkomen dat de vluchtelingen vanuit Italië doorreizen naar Oostenrijk.

,,Schaamteloos”, vindt Renzi. Volgens hem druist het plan niet alleen in tegen Europese regels maar ook tegen ,,de geschiedenis, logica en de toekomst”. Renzi tekende aan dat het aantal migranten dat dit jaar per boot Italië bereikte niet wezenlijk hoger ligt dan in 2015 en 2014. Hij vindt de geluiden die nu uit Oostenrijk komen dan ook ,,overdreven”.