Premier IJsland toch vervangen

06 april 2016Leestijd: 1 minuut

REYKJAVIK (ANP/RTR) – De officiële plaatsvervanger van de IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson, die zich door onthullingen uit de Panama Papers gedwongen zag terug te treden, is door de regeringspartijen benoemd als IJslands nieuwe minister-president. Minister van Visserij en Landbouw Sigurur Ingi Johannsson is een partijgenoot van Gunnlaugsson.

Met de aanstelling van Johannsson komt een eind aan de verwarring die er heerste over het premierschap. Gunnlaugsson was weliswaar teruggetreden, maar liet doorschemeren dat hij na verloop van tijd wilde terugkeren. Johannsson zou vervolgens het premierschap hebben willen aanbieden aan de coalitiepartner van hun Progressieve Partij, de Onafhankelijkheidspartij. De oppositie bereidde een motie van wantrouwen voor en eiste nieuwe verkiezingen.

Uit de Panama Papers bleek dat Gunnlaugssons vrouw via een offshorebedrijf in een belastingparadijs belangen had in IJslandse banken.