Politie Egypte smoort protesten

25 april 2016Leestijd: 1 minuut

CARO (ANP) – Met de inzet van traangas en tientallen arrestaties hebben Egyptische veiligheidstroepen protesten tegen de regering van president Abdel Fattah al-Sisi maandag in de kiem gesmoord. Alleen al in de hoofdstad Caïro werden meer dan honderd mensen opgepakt, zei mensenrechtenadvocate Ragia Omran. Ook in Alexandrië, Assuan en andere steden werden aanhoudingen verricht.

Duizenden agenten en militairen waren op de been om protesten tegen de geplande overdracht van twee eilandjes in de Rode Zee aan Saudi-Arabië meteen de kop in te drukken. Het plan van al-Sisi leidde half april al tot de grootste demonstraties sinds jaren in Egypte. Rond het Tahrir-plein in Caïro was een kordon gelegd en regelmatig vlogen straaljagers en helikopters over de hoofdstad.

Vertegenwoordigers van verschillende oppositiepartijen werden in een gebouw in de wijk Dokki door veiligheidstroepen belegerd. Niemand mocht er meer in of uit.