Paus luncht met vluchtelingen in Moria

14 april 2016Leestijd: 1 minuut

ROME (ANP) – Paus Franciscus zal zaterdag bij zijn korte bezoek aan Griekenland lunchen met een achttal vluchtelingen. Dat gebeurt in het opvangkamp in Moria op Lesbos, waar de asielzoekers direct na aankomst op het eiland worden verwelkomd en geregistreerd.

De katholieke kerkvorst zal daar volgens de woordvoerder van het Vaticaan Federico Lombardi 150 kinderen en jongeren ontmoeten en nog zo’n 250 anderen. Hij verkeert in het gezelschap van de Grieks-orthodoxe patriarch Bartholomaios I en aartsbisschop Hieronymus II. De religieuze leiders zullen na het middageten een gezamenlijke verklaring ondertekenen.

De paus wordt bij aankomst op het vliegveld ontvangen door de Griekse premier Alexis Tsipras, die hem ook zal begeleiden tijdens de trip. Behalve een privé-onderhoud met Tsipras en zijn orthodoxe collega’s zal Franciscus in de haven van Mytilini bidden voor de slachtoffers van de vluchtelingencrisis en de doden herdenken. Het bezoek aan Lesbos heeft volgens Lombardi ,,een strikt humanitair en oecumenisch karakter”.