Parlement Italië stemt voor staatshervorming

12 april 2016Leestijd: 1 minuut

ROME (ANP) – Een grondige hervorming van de Italiaanse staatsinstellingen is een belangrijke stap dichterbij. Het Italiaanse parlement gaf het geestes- en troetelkind van premier Matteo Renzi dinsdag zijn zegen.

Het plan kan nu worden voorgelegd aan de bevolking in een referendum. Aan die volksraadpleging, die waarschijnlijk in oktober wordt gehouden, heeft Renzi zijn lot verbonden.

Renzi wil onder meer de macht en het eigen mandaat van de senaat, die nu nog dezelfde positie heeft als het lagerhuis, drastisch beteugelen. De maatregelen moeten het Italiaanse landsbestuur in minder woelig vaarwater brengen. De sociaaldemocratische premier beweert zelfs dat ze Italië van een land van voortdurende regeringscrises tot een van de stabielste landen van Europa maken.

Evenwicht verstoord

Tegenstanders van het plan vrezen dat het evenwicht in de staatsinstellingen wordt verstoord en machtshonger niet langer stukloopt op tegenmacht. Zij wijzen erop dat het stelsel werd ingevoerd na de Tweede Wereldoorlog, om de machtsgreep van een dictator als Benito Mussolini voortaan onmogelijk te maken.

De grondwetswijziging kreeg maar zeven tegenstemmen, maar dat kwam vooral doordat de oppositie uit protest de vergaderzaal al voor de stemming verliet.