NAVO: inzet tegen mensensmokkel blijft nodig

21 april 2016Leestijd: 1 minuut

ANKARA (ANP) – Hoewel de aantallen migranten die de oversteek wagen van Turkije naar Griekenland fors zijn afgenomen, blijft de inzet van NAVO-schepen in de Egeïsche zee noodzakelijk. De militaire alliantie moet wel flexibel blijven om in te kunnen grijpen als de mensensmokkelroutes verschuiven.

NAVO-chef Jens Stoltenberg zei dat donderdag op een persconferentie in Ankara. ,,Het terugdringen van de mensensmokkel bevestigt dat onze collectieve inspanningen resultaat geven.”

Het bondgenootschap vaart met zes schepen in het gebied, waaronder een Nederlands fregat. Hoewel de samenwerking tussen de EU, Turkije en Griekenland goed verloopt, pleitte Stoltenberg voor nauwer overleg tussen de partijen. ,,We moeten het verdienmodel van de mensensmokkelaars breken, en het tegelijkertijd mogelijk maken voor echte vluchtelingen om legaal naar Europa te reizen.”