Lange celstraffen voor hackers

21 april 2016Leestijd: 1 minuut

ATLANTA (ANP) – Twee hackers verdwijnen lang achter Amerikaanse tralies. Ze zijn verantwoordelijk voor een grote cyberbankroof. Ze hebben honderdduizenden computers besmet en zo miljoenen dollars achterovergedrukt.

De Algerijn Hamza Bendelladj (27), alias Bx1, kreeg vijftien jaar celstraf van de rechtbank in Atlanta. De Rus Aleksandr Panin, alias Gribodemon, werd veroordeeld tot 9,5 jaar celstraf. Panin had de malware SpyEye gemaakt, Bendelladj zorgde ervoor dat computers ermee besmet werden. SpyEye bespioneerde onder meer de toetsenborden van computers. Zo kregen de criminelen gebruikersnamen en wachtwoorden voor internetbankieren in handen. Ook kraakten ze creditcards.

Panin heeft SpyEye ook doorverkocht aan andere criminelen. De malware heeft in totaal ongeveer 50 miljoen computers besmet. De schade bedroeg bijna een miljard dollar.

Nederland

Bendelladj werd in januari 2013 opgepakt op het vliegveld van Bangkok en uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Panin werd enkele maanden later gearresteerd op het vliegveld van Atlanta.

Volgens justitie werkte Panin voor zijn arrestatie aan een nog betere opvolger. Die wilde hij een paar maanden later lanceren. SpyEye 2.0 zou een van de sterkste botnets ooit zijn geworden en uitzonderlijk moeilijk zijn om op te sporen. Dat zou hebben geleid tot ,,onmetelijke verliezen voor de bankensector en voor burgers”, aldus justitie in de VS.

Ook in Nederland werden mensen de dupe van SpyEye. Het Team High Tech Crime van de politie was betrokken bij het onderzoek naar de bende.