Kritiek privacywaakhonden op datadeal met VS

13 april 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – De voorgestelde overeenkomst tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie over de veilige overdracht van privégegevens naar de VS krijgt forse kritiek van Europese privacywaakhonden.

De in februari gemaakte afspraken genaamd Privacy Shield moeten in de plaats komen van het Safe Harbour-besluit dat vorig jaar ongeldig werd verklaard door het Europese Hof van Justitie.

De toezichthouders, waartoe ook de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens behoort, willen meer duidelijkheid over surveillancepraktijken van de Amerikaanse overheid. Ook zou de onafhankelijkheid van de voorgestelde Amerikaanse ‘privacyombudsman’ waar burgers met klachten terechtkunnen moeten worden gewaarborgd.

Facebook

De waakhonden willen dat de Europese Commissie de zorgen aan de VS overbrengt. Doel is om het niveau van privacybescherming door Amerikaanse bedrijven als Facebook op hetzelfde peil te krijgen als in Europa.

Het oordeel van de toezichthouders is niet bindend. Brussel hoopt dat de EU-lidstaten de afspraken in juni goedkeuren.