Juncker wil een Europese veiligheidsunie

12 april 2016Leestijd: 1 minuut

STRAATSBURG (ANP) – Europa heeft een ‘Veiligheidsunie’ nodig. Daarvoor pleitte Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, dinsdag in een debat in het Europees Parlement in Straatsburg naar aanleiding van de terreuraanslagen in Brussel.

Hij haalde uit naar de 28 Europese lidstaten die beloftes om nauwer samen te werken in de strijd tegen terreur en informatie te delen nauwelijks nakomen. ,,Fragmentatie maakt ons kwetsbaar”, zei Juncker. ,,Nu is het tijd rijp voor actie.”

Volgens Juncker zijn de aanslagen van 22 maart een ,,collectief falen”. Geëmotioneerd zei hij dat er niet met de vinger mag worden gewezen naar België. ,,Geen land zou een ander de les moeten lezen. Zeker België niet; een groot land onder grote druk.”

Door de aanslagen op de luchthaven in Zaventem en in een metrostel ter hoogte van metrostation Maalbeek kwamen 32 mensen om en raakten er meer dan driehonderd gewond.