‘Jaar in de ruimte schadelijk voor lichaam’

07 april 2016Leestijd: 1 minuut

HOUSTON (ANP) – Astronaut worden mag dan voor veel mensen een jongensdroom zijn, het is niet gemakkelijk om langdurig in de ruimte te zijn. De Amerikaanse astronaut Scot Kelly, die in maart na een vol jaar terugkeerde uit het internationale ruimtestation ISS, zegt dat de gevolgen voor zijn lichaam ingrijpend zijn.

,,Terwijl ik in de ruimte was raakten mijn botten aangetast, mijn spieren kwijnden weg en mijn bloed herverdeelde zich door mijn lijf, wat druk op mijn hart veroorzaakte”, citeert de Britse krant The Independent de astronaut. ,,Elke dag werd ik blootgesteld aan tien maal de straling die iemand op aarde ervaart, waardoor ik voor de rest van mijn leven een hoger risico op kanker loop.”

Scot sprak zich bij het verlaten van de ruimtestation ook al uit over de keerzijde van de jongensdroom. ,,Het moeilijkste is de isolatie in lichamelijke zin van de mensen op aarde die belangrijk voor je zijn.”