Irak wijst Al Jazeera de deur

27 april 2016Leestijd: 1 minuut

BAGDAD (ANP) – Nieuwszender Al Jazeera mag geen verslag meer doen in Irak. De Iraakse autoriteiten hebben de zender uit Qatar, die wereldwijd uitzendt, woensdag gemeld dat de licentie wordt ingetrokken. Het kantoor in hoofdstad Bagdad is onder dwang gesloten. De officiële redenen voor het besluit zijn ,,overtredingen van de gedragscode en regels over uitzendingen”, meldde de zender zelf.

Al Jazeera is ,,geschokt en verbijsterd” over de beslissing. In een verklaring liet de nieuwszender weten verslag te blijven doen van het Iraakse nieuws, ,,voor het publiek daar en in de rest van de wereld”. Al Jazeera ontkent iets verkeerd te hebben gedaan en stelt zich te houden aan ,,de hoogste professionele standaard”.

De intrekking van de licentie is een besluit van de Iraakse Communicatie- en Mediacommissie. Volgens Al Jazeera is de actie ,,in strijd met de beloften van de Iraakse regering om de vrijheid van meningsuiting te beschermen”. De zender hoopt op een oplossing.