Fidel Castro verschijnt weer in openbaar

08 april 2016Leestijd: 1 minuut

HAVANA (ANP) – De voormalige Cubaanse president Fidel Castro verscheen donderdag (lokale tijd) voor het eerst sinds juli weer in het openbaar. De 89-jarige oud-leider bezocht een school ter gelegenheid van de geboortedag van Vilma Espin. De in 2007 overleden Espin was de zus van de huidige president Raul Castro en wordt beschouwd als een heldin van de Cubaanse revolutie.

De Cubaanse staatstelevisie toonde beelden van Castro die tijdens zijn bezoek aan de school met leerlingen en docenten praat. ,,Ik ben er zeker van dat Vilma gelukkig zou zijn op een dag als vandaag’’, aldus de bebaarde leider van de Cubaanse revolutie van 1959.

Castro’s verschijning kwam een week nadat hij in een redactioneel commentaar fel had uitgehaald naar president Obama, die eind maart een historisch bezoek bracht aan het communistische eiland. De twee ontmoetten elkaar niet, ook al verschijnen er geregeld foto’s van Castro die thuis buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders ontvangt. De staatstelevisie toonde in juli voor het laatst recente beelden van Castro, toen die een bezoek bracht aan medewerkers van het ministerie van Defensie.

Volgende week houdt de Cubaanse Communistische Partij een vijfjaarlijks congres, bedoeld om het economische beleid voor de komende jaren uit te stippelen en de machtspositie van de politieke leiders te verstevigen. Cubanen zijn benieuwd of het congres meer duidelijkheid zal brengen over de opvolging van president Raul Castro, die naar eigen zeggen in 2018 zal aftreden.