EU-landen maken vaart met grenswacht

21 april 2016Leestijd: 2 minuten

LUXEMBURG (ANP) – De 28 landen van de Europese Unie gaan voorbereidingen treffen voor de oprichting en invoering van een Europese grenswacht. De EU-landen hopen namelijk dat de grenswacht al in de zomer operationeel zal zijn.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) die namens het Nederlands EU-voorzitterschap de vergadering in Luxemburg voorzat, zei donderdag na afloop: ,,De Europese grenswacht moet zo snel mogelijk gaan beginnen en het heeft onze voorkeur dat dit al deze zomer is.” Hij kondigde aan dat de landen zich gaan voorbereiden op de komst van de grenswacht, terwijl het wachten is op het politieke akkoord.

Onderhandelingen met het Europees Parlement hierover moeten dan ook snel beginnen, zei Dijkhoff. Het streven is uiterlijk juni een definitief akkoord te hebben.

Indammen

De oprichting van een Europese grenswacht is een van de maatregelen om de toestroom van migranten naar Europa in te dammen.

Voor de nieuwe dienst moet het Europese grensagentschap Frontex worden uitgebreid. Dat wordt samen met de lidstaten verantwoordelijk voor de grensbewaking. De EU-lidstaten worden dan verplicht grenswachten te leveren, evenals schepen en ander materieel zoals vingerafdrukmachines.

Coördinatie

De Europese grenswacht krijgt de taak in te grijpen als dreigt dat een lidstaat de hoeveelheid migranten niet aankan. Ook moet de dienst het terugsturen van afgewezen asielzoekers Europees gaan coördineren.

De herplaatsing van migranten die aankloppen in Italië of Griekenland naar andere Europese landen loopt nog te traag. Dijkhoff erkende dit ook, maar wees ook op de voortgang die al wel is geboekt. ,,Het werkt, maar het tempo moet omhoog.”