Dodental beving Japan loopt verder op

17 april 2016Leestijd: 1 minuut

TOKYO (ANP) – Het dodental van de aardbeving van vrijdag in Japan blijft oplopen. Zeker negentien mensen kwamen om door de beving op het zuidelijke eiland Kyushu, meldt onder andere The Japan Times. Het was de tweede beving die Japan deze week trof. Honderden mensen raakten gewond.

Door de beving met een kracht van 7,3 stortten gebouwen in en ontstonden modderstromen. Tientallen mensen liggen waarschijnlijk nog onder de puinhopen bedolven. Het reddingswerk wordt bemoeilijkt door een reeks naschokken. Haast is geboden, zei premier Shinzo Abe, vanwege de wisselvallige weersverwachtingen. Neerslag kan de beschadigde gebouwen verder verzwakken en nieuwe aardverschuivingen veroorzaken.

Duizenden militairen, brandweermensen, agenten en medici zijn naar het getroffen gebied gestuurd om hulp te verlenen. Het epicentrum van de beving lag in de buurt van de stad Kumamoto. In heel de stad met een inwonertal van 730.000 is de stroom uitgevallen. Mensen die in de buurt van een dam wonen zijn geëvacueerd vanwege instortingsgevaar.

Na de aardbeving kwam het tot een kleine uitbarsting van de vulkaan Aso, die ook op Kyushu ligt. Over de gevolgen daarvan bestond niet direct duidelijkheid. Een rookpluim steeg op tot zo’n honderd meter boven de vulkaan, die tot de grootste actieve vulkanen ter wereld behoort. Ook werd er een tsunamiwaarschuwing afgegeven, maar die werd uiteindelijk weer ingetrokken.

Het gebied werd donderdag ook al opgeschrikt door een beving van 6.6. Toen vielen zeker negen doden. Honderden mensen raakten gewond.