China executeert ICT’er die documenten lekte

19 april 2016Leestijd: 1 minuut

PEKING (ANP) – De Chinese overheid maakt korte metten met een man die als computertechnicus voor de overheid werkte en toegang had tot staatsgeheimen. Hij zou 150.000 documenten hebben gelekt. Hij moet zijn acties bekopen met de dood.

Huang Yu krijgt de doodstraf omdat hij de buitgemaakte documenten lekte naar een ‘vreemde mogendheid’, zo maakte de Chinese staatstelevisie dinsdag bekend. De man handelde opmerkelijk genoeg uit ideologische noch uit financiële overwegingen. Hij deed het uit woede omdat hij in 2011 werd ontslagen wegens incompetentie.

Na zijn ontslag reisde hij met het pakket documenten onder zijn arm onder meer naar Hongkong waar hij ze overhandigde aan een vertegenwoordiger van een ander land. Volgens de staats-tv hadden de papieren onder andere betrekking op het leger, de Communistische Partij en financiële aangelegenheden.