Big Ben zwijgt even voor dringende reparatie

26 april 2016Leestijd: 1 minuut

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) – De Big Ben, de iconische klok in het hart van Londen, zwijgt begin 2017 enkele maanden. Dat is voor het eerst na bijna 157 jaar, waarin de klok behoudens grote uitzonderingen vrijwel ononderbroken in dienst is.

De klok en de Elizabeth Tower, waarin het uurwerk is gehuisvest, worden voor een bedrag van 37,4 miljoen euro gerenoveerd. Het renovatieproject duurt drie jaar, maar het uurwerk, de wijzerplaten en de klokken in de toren zijn veel eerder hersteld.

,,Je zou een motor ook niet 150 jaar achtereen dag en nacht laten lopen zonder onderhoud”, zei Paul Roberson, een van de klokkenmakers, over de renovatie. Het geluid van de klok, die op de seconde gelijk loopt, is ook te horen bij het begin van elke nieuwsuitzending van de BBC. Vorig jaar bleek dat het uurwerk kuren vertoonde en zes seconden achterliep. Dat euvel werd door de klokkenmakers verholpen.