Belgische ministersploeg weer compleet

18 april 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – De Belgische regering is weer compleet. Maandag legde de Franstalige liberaal Francois Bellot de eed af. De 62-jarige man is de nieuwe minister van Mobiliteit en volgt zijn vorige week vertrokken partijgenoot Jacqueline Galant op.

Een eerste relletje was er ook al rond Bellot: de nieuwe minister spreekt amper Nederlands. Bellot legde de eed dan ook in het Frans af.

Galant stapte vrijdag op na onthullingen over twee kritische Europese rapporten over de controle op de veiligheid van de Brusselse luchthaven Zaventem. Galant zou de rapporten hebben genegeerd en bovendien verkeerde informatie hierover naar buiten hebben gebracht.

Een Belgische regering telt evenveel Nederlands- als Franstalige ministers. Deze regering zit sinds het najaar van 2014 in het zadel. De MR, met premier Charles Michel, is de enige Franstalige partij in de regering. Daarnaast zitten de Vlaams nationalisten van de N-VA, de Vlaamse christendemocraten (CD&V) en de liberalen (Open VLD) in het kabinet.