Belgische minister stapt op om Zaventem

15 april 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – De Belgische minister van Mobiliteit Jacqueline Galant stapt op. Belgische media meldden vrijdag dat Galant haar ontslag gaat aanbieden. Om 11.30 uur geeft de minister een persconferentie. Galants positie was onhoudbaar geworden na onthullingen over twee kritische Europese rapporten over de controle op de veiligheid van de Brusselse luchthaven Zaventem.

Galant zou vrijdagmiddag gehoord worden door de commissie Infrastructuur van de Belgische Kamer. Zij werd beschuldigd van nalatigheid en leugens na het uitlekken van de rapporten. Galant zou de rapporten hebben genegeerd.

Donderdag verklaarde premier Charles Michel nog, op basis van informatie van het kabinet van Galant, dat de minister en de regering niet geïnformeerd werden over de inhoud van de rapporten. Later op de dag rakelde de oppositie echter nieuwe informatie op waaruit blijkt dat dit niet zou kloppen.

Vraagtekens

Enkele parlementariërs, met name uit de oppositie, hebben al via sociale media aangegeven dat ze nu graag Michel en de minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon horen. ,,Want de vraagtekens over de veiligheid blijven”, klonk het bij fractieleider van Groen/Ecolo Kristof Calvo. ,,Ontslag neemt vele vragen niet weg. Mensen hebben recht op uitleg.” twitterde Meryame Kitir van de sp.a.

Op 22 maart bliezen twee zelfmoordterroristen zich op in de vertrekhal van het vliegveld. Een derde blies zich op in een metrostel ter hoogte van station Maalbeek. Bij de aanslagen kwamen 32 mensen om en raakten er meer dan driehonderd gewond.