Zikavirus gevaarlijker dan gedacht

08 maart 2016Leestijd: 1 minuut

GENVE (ANP) – Het zikavirus is voor ongeboren baby’s en zwangere vrouwen waarschijnlijk gevaarlijker dan tot nu toe werd aangenomen. Zwangere vrouwen kunnen beter niet naar gebieden gaan waar het virus voorkomt, waarschuwde dinsdag de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie).

Keiharde wetenschappelijke bewijzen dat het virus tot misvormde schedeltjes zou leiden, zijn er nog niet officieel, maar het staat vast dat het zikavirus de placenta en het zenuwstelsel kan beschadigen. Het kan tot allerlei neurologische storingen leiden. Deze waarschuwing deed dinsdagavond de chef van de Wereldgezondheidsorganisatie, Margaret Chan.

Chan noemde het alarmerend dat het virus veel vaker en eenvoudiger kan worden doorgegeven met geslachtsgemeenschap. Het virus wordt over het algemeen overgedragen door een muggensoort. Het is tot dusverre in vijftig landen aangetroffen, vooral in Latijns-Amerika.