Tusk ziet eensgezind Europa ontstaan

04 maart 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – Europa begint het voor het eerst eens te worden over een gezamenlijke bestrijding van de migratiecrisis. Dat schrijft EU-president vrijdag in zijn uitnodigingsbrief aan de regeringsleiders voor de EU-top van maandag in Brussel. Als de strategie goed en loyaal wordt uitgevoerd kan dat de stroom migranten indammen en de crisis bezweren, aldus Tusk.

Stap één is het herstel van het vrije verkeer van personen in de Schengenzone en het beëindigen van de interne grenscontroles. Alle EU-lidstaten en ook de niet-EU-landen op de Balkan zijn het erover eens dat het ‘doorwuiven’ van migranten moet stoppen, schrijft Tusk. ,,Deze benadering moeten we maandag allemaal bevestigen.”

Ook moet de samenwerking met Turkije op het gebied van migratie verder worden versterkt.