SpaceX-raket hard neergekomen

05 maart 2016Leestijd: 1 minuut

CAPE CANAVERAL (ANP) – Een stuwraket van ruimtevaartbedrijf SpaceX is vrijdag hard neergekomen na een missie om een satelliet in een baan om de aarde te krijgen. Het is de vierde keer dat een poging mislukt om de raket intact te laten landen op zee.

Een poging om een raket op het vasteland aan de grond te zetten, lukte eind vorig jaar wel. Raketten intact laten terugkeren naar de aarde is een belangrijk speerpunt voor SpaceX, dat zo de kosten van ruimtevaart wil drukken.

De raket die vrijdag werd gelanceerd, moest een 5721 kilo zware satelliet in een hoge baan om de aarde brengen. Dat lukte, maar de hoge snelheid die nodig was voor de missie compliceerde de landing. De stuwraket vond weliswaar het landingsplatform op zee, maar vloog te hard om zonder schade aan de grond te worden gezet.