Slowaken kiezen nieuw parlement

05 maart 2016Leestijd: 1 minuut

BRATISLAVA (ANP) – Ruim 4,4 miljoen stemgerechtigden kiezen zaterdag in Slowakije een nieuw parlement. De sociaaldemocratische partij Smer van de huidige premier Robert Fico wint waarschijnlijk weer, maar kan volgens opiniepeilingen haar in 2012 veroverde absolute meerderheid kwijtraken. De vraag wordt dan met welke van de talrijke kleine christendemocratische partijen de Smer een coalitie smeedt. Een centrumrechtse coalitie tegen Smer is evenmin uitgesloten.

Het belangrijkste thema in de verkiezingen is de vluchtelingencrisis. De regering tekende al in december bij het Europees Gerechtshof bezwaar aan tegen het EU-besluit om vluchtelingen over alle lidstaten van de Europese Unie te verdelen. Op dit punt weet Fico een grote meerderheid van de bevolking achter zich. Protestacties van verpleegkundigen en leerkrachten hebben de regeringspartij echter weer steun gekost.

De stemlokalen zijn tot 22.00 uur open. Tot die tijd mogen geen trends openbaar worden gemaakt, ook niet over de opkomst.