Slowaakse premier moet coalitie vormen

06 maart 2016Leestijd: 1 minuut

BRATISLAVA (ANP) – De Slowaakse premier Robert Fico heeft zaterdag een zware nederlaag geleden in de parlementsverkiezingen. Zijn sociaaldemocratische Smer-partij viel van 44 procent bij de vorige verkiezingen terug naar 28,3 procent, maar blijft wel de grootste partij. In totaal acht partijen veroverden een plaats in het parlement, waarvan de liberale SaS van de eurocriticus Richard Sulik met 12,1 procent de grootste is.

Fico sprak zondag van een ,,erg gecompliceerde” verkiezingsuitslag. Het smeden van een coalitie zal de nodige tijd vergen, terwijl Slowakije op 1 juli voor een halfjaar het voorzitterschap van de Europese Raad overneemt.

Een herhaling van de formatie van 2010, toen Fico de verkiezingen won maar toch het nakijken had toen vijf partijen besloten samen te werken, lijkt uitgesloten omdat die partijen ook geen meerderheid hebben.

Voor het eerst komt ook een extreemrechtse partij in het Slowaakse parlement. De tegen vluchtelingen en Roma agerende Volkspartij Ons Slowakije (LSNS) kreeg 8 procent van de stemmen. Oprichter en partijleider Marian Kotleba is meermalen aangeklaagd voor racisme en rechtsextremisme, maar tot dusver niet veroordeeld.