Seoul beticht Noord-Korea van hacken

08 maart 2016Leestijd: 1 minuut

SEOUL (ANP) – De Zuid-Koreaanse geheime dienst beschuldigt hackers uit Noord-Korea van diefstal van gegevens van de smartphones van Zuid-Koreaanse regeringsmedewerkers. Tussen eind februari en begin maart zouden tientallen smartphones zijn aangevallen. In vijf gevallen werden tekst- en spraakberichten en belgegevens buitgemaakt, liet de Nationale Inlichtingendienst (NIS) dinsdag weten.

Over hoe gevoelig de informatie was liet de dienst zich niet uit.

De NIS zei ook een eind te hebben gemaakt aan pogingen vanuit Noord-Korea om via de e-mail van spoorwegmedewerkers in het beheersysteem van de Zuid-Koreaanse spoorwegen te komen. Eerder beschuldigde Zuid-Korea het noorden van cyberaanvallen op zijn kernenergiemaatschappij. In 2013 zouden Noord-Koreaanse hackers de computersystemen van Zuid-Koreaanse banken en omroepen dagenlang plat hebben gelegd. Pyongyang heeft dat ontkend.