Seoul beticht Noord-Korea van hacken

08 maart 2016Leestijd: 1 minuut

SEOUL (ANP) – De Zuid-Koreaanse geheime dienst beschuldigt hackers uit Noord-Korea van diefstal van gegevens van de smartphones van Zuid-Koreaanse regeringsmedewerkers. Tussen eind februari en begin maart zouden tientallen smartphones zijn aangevallen. In vijf gevallen werden tekst- en spraakberichten en belgegevens buitgemaakt, liet de Nationale Inlichtingendienst (NIS) dinsdag weten.

Over hoe gevoelig de informatie was liet de dienst zich niet uit.

De NIS zei ook een eind te hebben gemaakt aan pogingen vanuit Noord-Korea om via de e-mail van spoorwegmedewerkers in het beheersysteem van de Zuid-Koreaanse spoorwegen te komen. Eerder beschuldigde Zuid-Korea het noorden van cyberaanvallen op zijn kernenergiemaatschappij. In 2013 zouden Noord-Koreaanse hackers de computersystemen van Zuid-Koreaanse banken en omroepen dagenlang plat hebben gelegd. Pyongyang heeft dat ontkend.

VN-Veiligheidsraad

Zuid-Korea kondigde dinsdag nieuwe sancties aan tegen personen en bedrijven die verbonden zijn aan wapenprogramma’s in Noord-Korea. Ook worden schepen geweerd die in de voorafgaande 180 dagen in Noord-Koreaanse havens hebben aangelegd. De maatregelen zijn bedoeld om rederijen en handelsbedrijven te ontmoedigen zaken te doen met Noord-Korea, zei de regering.

De Zuid-Koreaanse maatregelen volgen op de veroordeling door de VN-Veiligheidsraad van de atoom- en raketproeven van Noord-Korea in januari en februari. Zuid-Korea heeft al de samenwerking met Noord-Korea op een gezamenlijk bedrijvenpark in Kaesong opgeschort. Ook een proefproject om steenkool uit Rusland via een Noord-Koreaanse haven naar Zuid-Korea te brengen is afgebroken.