Rutte wil meer inspanning van Turkije

03 maart 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – Turkije moet ervoor zorgen dat het aantal migranten dat de oversteek naar Griekenland maakt richting nul gaat. Dat zei premier Mark Rutte donderdag in Brussel in aanloop naar de EU-top van maandag met Turkije.

,,Het moet aanzienlijk lager dan het vandaag is, de nul moet in beeld komen en zoals het nu is kan ik de nul niet zien’’, aldus Rutte. Hij erkende wel dat de ,,absolute nul’’ niet realistisch is. Als de instroom gedurende langere tijd laag is, kan de EU beginnen vluchtelingen direct vanuit Turkije te laten overkomen.

Bovendien moet Turkije meer migranten terugnemen die geen recht hebben op bescherming, aldus de premier. De Turken namen deze week ruim driehonderd mensen terug van Griekenland. Rutte hoop dat Turkije en de EU maandag overeenkomen dat dit er snel meer worden. ,,Ik denk dat dat de minimale uitkomst zou moeten zijn.’’

EU-president Donald Tusk eiste eerder deze week al dat Turkije zorgt voor een ,,duidelijke en significante’’ afname van de vluchtelingenstroom. Hij is donderdag en vrijdag in Turkije.