‘Russische hackers’ vallen Turkije aan

08 maart 2016Leestijd: 1 minuut

ANKARA (ANP) – De Turkse overheid is in januari en februari doelwit geweest van een cyberaanval. Die is vrijwel zeker het werk van Pawn Storm, een schimmige groep die banden zou hebben met de Russische autoriteiten. De hackers vallen regelmatig tegenstanders van Moskou aan.

Cyberbeveiliger Trend Micro heeft de aanval gemeld. Het bedrijf houdt Pawn Storm al een tijdje in de gaten. De doelen waren onder meer de voorlichtingsdienst van de Turkse regering, het parlement, het kantoor van de premier en de krant Hürriyet. Trend Micro zegt dat Turkije vroeg werd gewaarschuwd en dat de schade daarom meevalt.

Pawn Storm maakte bij de aanvalpoging gebruik van servers in Nederland. Ook andere Russische cybergroepen zijn hier ‘gehuisvest’.

MH17

Pawn Storm zou het vorig jaar hebben gemunt op de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Rond de presentatie van het onderzoek naar de MH17-ramp in Oekraïne probeerden de hackers binnen te dringen in de computersystemen van de onderzoekers. Dat zou niet zijn gelukt. De ramp met MH17 is mogelijk veroorzaakt door een Russische BUK-raket.

Bij de aanval op de Onderzoeksraad had Pawn Storm nep-servers opgezet. De hackers wilden zo gebruikersnamen, wachtwoorden en andere codes van onderzoekers in handen krijgen. Dat zou Pawn Storm ook hebben gedaan tegen Turkije.

Trend Micro brengt Pawn Storm ook in verband met eerdere cyberaanvallen op onder meer het Witte Huis, de NAVO, Russische dissidenten, Syrische oppositieleden en Arabische landen.