President China waarschuwt Taiwan

06 maart 2016Leestijd: 1 minuut

PEKING (ANP) – China staat niet toe dat Taiwan nog eens wordt afgescheiden van de rest van het land. Dat heeft president Xi Jinping zondag volgens Chinese staatsmedia gezegd. Hij gaf daarmee opnieuw een krachtige waarschuwing aan de politici op het eiland dat zij niet naar onafhankelijkheid moeten streven.

China heeft herhaaldelijk tegen stappen naar een onafhankelijk Taiwan gewaarschuwd sinds Tsai Ing-wen en haar Democratische Progressieve Partij de presidents- en parlementsverkiezingen in januari met overmacht wonnen. Hoewel Tsai heeft aangegeven de status quo te willen handhaven, koesteren veel Chinezen diepe argwaan tegen haar.

In een gesprek met leden van het Chinese Volkscongres uit Shanghai verwees Xi naar het verlies van Taiwan in 1895 aan Japan, dat het eiland vervolgens tot het einde van de Tweede Wereldoorlog als een kolonie bestuurde.

Afvallige provincie

,,Wij zullen activiteiten naar ‘Taiwanese onafhankelijkheid’ in ongeacht welke vorm resoluut inperken, de soevereiniteit en territoriale integriteit van het land waarborgen en de historische tragedie van een splitsing van het land nooit weer toestaan” zei Xi. Hij voegde eraan toe dat het beleid van Peking helder en consistent is en ,,niet mee zal veranderen met de verandering in de politieke situatie in Taiwan”.

China beschouwt het autonome en democratische Taiwan als een afvallige provincie, die indien nodig met geweld weer in het gareel zal worden gebracht. Nationalistische strijdkrachten vluchtten in 1949 naar het eiland, nadat ze in de Chinese burgeroorlog door de communisten waren verslagen.