Oppositie Venezuela wil president wippen

08 maart 2016Leestijd: 1 minuut

CARACAS (ANP) – De oppositie in Venezuela wil af van president Nicolas Maduro. Diverse partijen lieten dinsdag weten een referendum over Maduro’s vertrek te willen organiseren. Daarnaast gaat de oppositie vanaf zaterdag straatprotesten organiseren om de president tot aftreden te bewegen. Maduro’s huidige termijn duurt nog tot 2019.

Maduro via een referendum wippen zou een gevecht van de lange adem worden. De oppositie zou eerst vier miljoen handtekeningen moeten verzamelen. Daarna zou de volksraadpleging alleen geldig zijn als meer mensen een stem uitbrengen dan Maduro kreeg bij zijn verkiezing in 2013. Naast de protesten en het referendum wil de oppositie ook de grondwet aanpassen om de presidentiële termijn in te korten, van zes naar vier jaar.

De kans dat Maduro de acties van de oppositie zomaar over zijn kant laat gaan is gering. Sinds de oppositie in januari de verkiezingen won, lag ze al diverse keren in de clinch met het hooggerechtshof, dat loyaal is aan Maduro. Zo maakte het hof de verkiezing van vier parlementariërs ongedaan omdat die fraude zouden hebben gepleegd. Hierdoor kromp de meerderheid die de oppositie in het parlement heeft. Vorige week zette het hof een streep door een besluit van het parlement om Maduro een nieuwe reeks bevoegdheden te ontzeggen.