Oekraïne snoert kritische ambtenaren de mond

01 maart 2016Leestijd: 1 minuut

KIEV (ANP) – De Oekraïense regering heeft overheidsdienaren dinsdag verboden collega’s en overheidsinstellingen in het openbaar over de hekel te halen. Volgens meerdere ambtenaren staat de vrijheid van meningsuiting op het spel, een grondrecht dat juist beschermd zou moeten worden door een regering die zich spiegelt aan westerse voorbeelden.

De ‘loyaliteitsrichtlijn’ maakt deel uit van een nieuwe gedragscode die ambtenaren slechts op straffe van berisping of erger kunnen overtreden. De regering hoopt met het reglement het vertrouwen van de bevolking in het werk van staatsinstellingen en hun medewerkers te herstellen. Overheidsdienaren moeten in het vervolg niet alleen transparant en integer zijn, maar zich ook onthouden van openlijke kritiek.

Ambtenaren staken onmiddellijk de draak met het gebod. Anderen noemden het stalinistisch en spraken hun zorg uit.

De Oekraïense regering ligt onder vuur door pijnlijke onthullingen over de nog altijd welig tierende corruptie.