‘Obama overweegt Jane Kelly als opperrechter’

02 maart 2016Leestijd: 1 minuut

WASHINGTON (ANP) – De Amerikaanse president Barack Obama overweegt rechter Jane Kelly voor te dragen als opvolger van de medio februari overleden opperrechter Antonin Scalia. Dat schrijft de New York Times op gezag van een ingewijde. Obama heeft de FBI opgedragen de antecedenten van Kelly na te trekken, vertrouwde de bron de Amerikaanse krant toe.

Kelly kreeg drie jaar geleden, toen Obama haar voordroeg voor het ambt van rechter van een hof van beroep, eenvoudig de zegen van de voltallige Senaat. Een keuze voor Kelly brengt de Republikeinse fractie in de Senaat, die de benoeming over de presidentsverkiezingen heen wil tillen en heeft aangekondigd geen enkele kandidaat van Obama in overweging te nemen, mogelijk aan het twijfelen. Vooral de invloedrijke Republikeinse senator Charles Grassley, die ook uit Iowa komt en Kelly eerder omstandig prees, zou haar kandidatuur moeilijk kunnen verwerpen.