Mijn betaalt Brazilië miljard om dambreuk

02 maart 2016Leestijd: 1 minuut

RIO DE JANEIRO (ANP) – Het Braziliaanse mijnbedrijf Samarco betaalt de Braziliaanse staat omgerekend ongeveer 5,7 miljard euro om de schade te vergoeden die een dambreuk in november heeft aangericht. De rechtszaak tegen Samarco is door die schikking van de baan.

Samarco draagt dit jaar zo’n 473 miljoen euro en de komende vijf jaar elk ongeveer 284 miljoen euro over aan een schoonmaakfonds. Uit het fonds wordt de sanering betaald van de vervuilde bodem van het door de dambreuk getroffen gebied.

Door het bezwijken van de dam in november stroomde giftig afvalwater en slib weg van een ijzermijn van Samarco. De kolkende vloed maakte een naburig dorpje met de grond gelijk en richtte ook ver stroomafwaarts nog grote schade aan.